Perinteinen erämatkailulinja

Erä- ja luonto-opas on asiakaspalvelun ammattilainen, jonka on selvittävä monenlaisista tilanteista luonnossa erilaisten ja eri kansallisuuksia olevien ryhmien kanssa.

Runsaan vuoden mittainen erä- ja luonto-opaskoulutus mahdollistaa toimimisen eräoppaana, luontomatkailun asiantuntijana ja luontomatkailuyrittäjänä. Koulutuksen aikana suoritetaan luontoalan ammattitutkinto, osaamisalana erä- ja luonto-opastaminen.

Koulutuksen teoreettisesta sisällöstä mainittakoon:

Yrityskoulutus / markkinointi, tuotteistaminen 

Suomen luonto / nisäkkäät, linnut, kalat, hyönteiset, kasvit

Kesä- ja talviretkeily / varustetietous, erätaidot, ruokahuolto

Maastoruokapalvelut

Ensiapukoulutus / EA1 - 2

Eräperinne, kädentaidot, eräruoka

Metsästäjätutkinto

Turvallisuuskoulutus, hygieniapassi

Teoriaopintojen lisäksi koulutusohjelmaan sisältyy käytännönläheistä harjoittelua mm. monilla retkillä eri vuodenaikoina sekä yksilöllisesti valituissa työssäoppimiskohteissa.

Alaikärajasuositus koulutukseen on 20 vuotta, yläikärajaa ei ole. Opiskelijoita valittaessa koulutodistukset eivät ole ratkaisevassa asemassa eikä eräretkeilyn perustaitoja välttämättä tarvita. Etusijalla valinnoissa ovat ammattia luontomatkailusta hakevat henkilöt. Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Asiakaspalveluhenkisyys, ahkeruus, ryhmässä toimiminen, suvaitsevaisuus, vastuunkanto ja positiivinen ajattelu ovat eräoppaalle tyypillisiä luonteenpiirteitä.

Kurssin hinta on 420 € lukuvuosimaksuna sekä 28 € / vrk lähijaksopäiviltä opistolla ja retkillä.  Opistopäivän hinta sisältää majoituksen ja ruokailut. Koulutus on opintotukikelpoista (KELA tai aikuiskoulutustuki). Erämatkailulinjalle valittu opiskelija saa hyväksymiskirjeen mukana maksulomakkeen 50 euron varausmaksun maksamista varten. Maksamalla varausmaksun opiskelija vahvistaa ottavansa opiskelupaikan vastaan. Varausmaksu hyvitetään kurssimaksusta. Mikäli opiskelija peruu opiskelupaikkansa, varausmaksua ei hyvitetä.

Tästä voit tulostaa  elokuussa 2022 käynnistyvän koulutuksen ohjelman (ohjelma).

Koulutuksesta saatavat todistukset:

Osallistumistodistuksen saa jokainen koulutukseen osallistunut. Siitä ilmenee koulutuksen ajankohta ja pituus.

Luontoalan ammattitutkintotodistus myönnetään sen jälkeen kun tutkinnon kaikki osat (yhteensä 150 osaamispistettä) on hyväksytysti suoritettu.